Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Provincie Overijssel moet natuurplan aanpassen na bezwaar boer

De provincie Overijssel wil een gedeelte van het Buurserzand in Haaksbergen vernatten om het daar aanwezige hoogveen in betere staat te brengen. Daarom wordt het grondwaterpeil verhoogd en worden sloten gedempt.

Door die maatregelen raakt de boer land kwijt. Voor zijn resterende gronden krijgt hij te maken met beperkingen in gebruik en wateroverlast.

De provincie gaf aan dat een renderende bedrijfsvoering ook met de beperkingen nog steeds mogelijk is en verwierp de bezwaren van de boer. Nieuwe Oogst meldt dat de Raad van State het verweer van de provincie onderuit haalt. De Raad vindt de gebruiksregels niet helder, zodat de boer niet weet wanneer hij wel of niet de Wet natuurbescherming overtreedt.

Deze procedure maakt maar weer eens duidelijk hoe onduidelijk de huidige regelgeving is en hoe de overheid hiermee omgaat. Het is al vaak gezegd, maar het blijft volgens de agri-notaris belangrijk dat er snel duidelijkheid komt, zodat zowel de agrarische sector als de overheid weet waar men aan toe is.

Avatar foto

Marco Lenderink

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr M. (Marco) Lenderink, notaris en mediator. Ondernemer in Haaksbergen. Secretaris van de stichting Vrienden van Zorgboerderij Erve Meyerinkbroek.