Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Rapport Agricultural Outlook van de EU

De land- en tuinbouw is in beweging. Dat blijkt ook uit het rapport Agricultural Outlook van de Europese Commissie.

Dit rapport schetst een vooruitblik tot 2035 van de land- en tuinbouw in Europa. Wat zijn de mogelijkheden, waar liggen de kansen, maar ook tegen welke bedreigingen loopt de sector aan. De klimaatverandering drukt natuurlijk een stempel op de landbouwproductiviteit. Perioden van droogte, maar ook periode met veel water, zullen ertoe leiden dat er een verschuiving gaat plaatsvinden. De agrarisch ondernemer zal zijn bouw- en teeltplannen daarop moeten aanpassen.

Ook zal de vraag van consumenten voor een verschuiving zorgen. Het rapport voorspelt dat consumenten gezondere of andere keuzes gaan maken. Verwacht wordt dat de vraag naar onder meer vleesproducten zal afnemen, waar de vraag naar plantaardige producten zal groeien.

Kansen worden gezien in een toenemende schaalvergroting en een verbetering van productiviteit. Mechanisatie en automatisering kan hier een positieve rol gaan spelen. Het rapport heeft oog voor de blijvend hoge energieprijzen, en andere hoge productiekosten. De verwachting is dat de productiewaarde harder zal stijgen dan de kosten, zodat er toch een groei in inkomen zal komen.

Uiteraard zullen de verwachtingen niet voor elk EU-land hetzelfde uitpakken. Wilt u meer over het rapport weten, dan verwijs ik u naar Teeltzones verschuiven door klimaatverandering – Nieuwe Oogst.

 

Avatar foto

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk. Bestuurslid VASN.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s