Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Recht buigt zich over rekenmodel Aerius

Aerius is het wettelijk voorgeschreven rekeninstrument om de stikstofneerslag van projecten in Natura 2000 gebieden te berekenen en dient als hulpmiddel voor vergunningverlening. De Stichting Stikstofclaim (SSC) geeft in een procedure bij de voorzieningenrechter in Den Haag aan dat volgens SSC Aerius niet betrouwbaar, reproduceerbaar en verifieerbaar is.

Boerderij doet verslag van de procedure, waarbij de Staat vraagtekens zet bij de spoed die achter de zaak zit. SSC reageert hierop door te verwijzen naar de situatie van Erwin Keemers, een varkenshouder in Haaksbergen. Zijn bedrijf is een van de drie PAS-melders in Overijssel, die in een handhavingsprocedure zijn verwikkeld. Keemers geeft aan: “Juristen zien niet wat de ellende hiervan is, dus is er zeker spoed, er moet nu ingegrepen worden.”

Als agri-inotaris in Haaksbergen grijpt deze zaak en de andere vergelijkbare zaken mij enorm aan. Het is bovendien niet het eerste signaal hierover: lees een eerder verschenen bijdrage. Het is triest om te zien hoe boeren klem komen te zitten door zwalkend en falend overheidsbeleid. Het is te hopen dat er snel duidelijkheid komt voor deze en andere PAS melders.

 

Avatar foto

Marco Lenderink

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr M. (Marco) Lenderink, notaris en mediator. Ondernemer in Haaksbergen. Secretaris van de stichting Vrienden van Zorgboerderij Erve Meyerinkbroek.