Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Stand van zaken Landbouwakkoord

Op woensdag 14 juni jl. hebben de onderhandelaars van de hoofdtafel weer met minister Adema gesproken. Dit was voor het eerst sinds het vorige maand bijna misging.

Het doel is om onderhandelingsresultaten te bereiken, die de verschillende partijen met hun bestuur kunnen bespreken. Dit moet daarna een conceptakkoord opleveren, die de partijen bij het Landbouwakkoord met hun achterban kunnen bespreken.

Ik hoef u niet te vertellen dat het moeizaam gaat. In Nieuwe Oogst leest u dat deadlines niet worden gehaald en steeds worden uitgesteld.

In mei is men na lang overleg tot een voorlopig concept gekomen. Dit concept is door verschillende instanties doorgerekend. De uitkomsten daarvan zijn gedeeld met de onderhandelaars. Maar concreet kunnen de resultaten nog niet worden gemaakt. Daarvoor is straks het nieuwe conceptakkoord nodig met nieuwe berekeningen.

Ook op 14 juni is het niet tot een conceptakkoord gekomen, meldt Nieuwe Oogst. LTO heeft het overleg opgeschort omdat er nog steeds te weinig perspectief is voor de boer. Daarop volgde een intensief gesprek tussen de premier, vijf ministers en LTO. Het kabinet lijkt LTO graag bij de onderhandelingen te willen houden, aldus dit artikel.

LTO-voorzitter Van der Tak geeft aan dat LTO het kabinetsbeleid om de stikstofuitstoot terug te brengen wel steunt. Maar er moet duidelijkheid voor de boer komen. LTO heeft een nieuwe deadline gesteld: er moet op 21 juni een tekst liggen waarmee de verschillende organisaties naar hun leden kunnen.

Avatar foto

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk. Bestuurslid VASN.