Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Stemming transitiefonds naar 23 mei wegens verwacht Landbouwakkoord

In Nieuwe Oogst kunnen we lezen dat er – ondanks afwijzing van diverse amendementen – in de Tweede Kamer voldoende steun lijkt voor het wetsontwerp dat een transitiefonds voor de landbouw wil invoeren. Hiermee is 24 miljard gemoeid en moet er een metamorfose van platteland plaatsvinden. Was men in Nieuwe Oogst nog positief gestemd, inmiddels is in Binnenlands Bestuur vermeld dat op 16 mei door een aangenomen amendement van de SGP de stemming is uitgesteld naar volgende week. Het argument was: “omdat een landbouwakkoord nabij is en – ingegeven door Planbureau voor de leefomgeving en Ecologische Autoriteit – kokervisie op uitsluitend stikstof wilde voorkomen”. Ook van dit eerste weten we dat inmiddels niet is gelukt.

Of er nu toch gestemd gaat worden is onbekend. En daarna wacht de Eerste Kamer nog, waarin BBB een belangrijke speler is.

Als agri-notaris vind ik het allemaal behoorlijk spannend. Er wordt gegoocheld met miljarden en er komen – zo het lijkt – maar geen plannen met een doelgerichte aanpak. Jammer, want het gaat om veel gemeenschapsgeld.

Avatar foto

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.