Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Stikstofbeleid te simpel en te kort door de bocht

Volgens onafhankelijk wetenschapper Martin Scholten gebruiken we bij de stikstofaanpak ons gezond verstand niet meer. “Door de juridisering slaan we alles plat tot generiek beleid. Terwijl we als commissie Remkes al in 2020 adviseerden: ga nou meten!”

In Melkvee wordt een artikel van Alfa Accountants gepubliceerd, waarin de meetpilot “Maatwerk met meetwerk” rondom Natura 200-gebied Lieftinghsbroek word beschreven. Ook al heeft de pilot nog geen concrete meetresultaten opgeleverd, volgens Scholten zijn ze misschien iets op het spoor dat “véle, véle malen effectiever is dan die ene piekbelaster voor € x miljoen uitkopen.”

Het gesprek met Martin Scholten is verwerkt in twee afzonderlijke podcasts. De eerste, over het doel van de meetpilot, staat hier. De tweede, over de relatie met de aanstaande regeling rondom piekbelasters, is hier te vinden.

Het lijkt zo simpel: ga meten en ga niet enkel uit van (bekritiseerde) rekenprogramma’s als Aerius. De Agri-Notaris is benieuwd naar het verloop van de meetpilot.

Avatar foto

Marco Lenderink

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr M. (Marco) Lenderink, notaris en mediator. Ondernemer in Haaksbergen. Secretaris van de stichting Vrienden van Zorgboerderij Erve Meyerinkbroek.