Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Stikstofbrieven geven richting maar nemen onduidelijkheid niet weg

Het kabinet wil de uitstoot van stikstof sneller omlaag brengen door het aanpakken van de piekbelasters. 10 februari jl. zond minister Christianne van de Wal brieven naar de Tweede Kamer over de stikstofaanpak.

Nieuwe Oogst, AD en Melkvee geven de reacties van o.a. LTO Nederland, Agractie en de provincies op de brieven. LTO voorzitter Sjaak van der Tak geeft aan dat de brieven weinig concrete oplossingen bevatten. De onrust bij boeren wordt hierdoor niet weggenomen. Toch is hij niet alleen negatief. Volgens Van der Tak worden in de brieven een aantal richtingen gekozen, waar de agrarische sector goed op kan voortbouwen.

Agractie is minder positief: “Veel woorden, boeren schieten er echter niets mee op!” De doelen voor industrie zijn vrijwillig, zonder dreigende onteigening of inperking.

In de brieven geeft minister Van der Wal aan het legaliseren van PAS melders zwaar te voelen. In vrijwel alle reacties komt naar voren dat men vindt dat de beschikbare stikstofruimte als eerste moet gaan naar het legaliseren van PAS melders.

De agri-notaris vindt het spijtig te moeten constateren dat wederom geen duidelijkheid is gekomen over de piekbelastersaanpak en andere maatregelen. Er blijft voor de agrarische sector veel onduidelijk en onzeker. Daarnaast vraagt de agri-notaris zich af waarom het kabinet vasthoudt aan het naar voren halen van de stikstofdoelen naar 2030, als zelfs het Planbureau voor de Leefomgeving al aangeeft dat die ambitie onhaalbaar is.

Avatar foto

Marco Lenderink

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr M. (Marco) Lenderink, notaris en mediator. Ondernemer in Haaksbergen. Secretaris van de stichting Vrienden van Zorgboerderij Erve Meyerinkbroek.