Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Stikstofplan BBB en JA21

De stikstofcrisis in ons land is en blijft een groot probleem. Van alle kanten wordt gezocht naar een oplossing.

BBB en JA21 hebben een nieuw stikstofplan aan Minister Christianne van der Wal voorgelegd, meldt Nieuwe Oogst.

Twee belangrijke punten uit dit stikstofplan zijn:

  • het laten vervallen van de kritische depositowaarde, dat is de hoeveelheid uitstoot van stikstof dat in een bepaald gebied kan plaatsvinden zonder schade voor dat gebied.
  • het verhogen van de drempelwaarde.

BBB en JA21 willen dat er naar de algehele staat van de natuur wordt gekeken en niet alleen naar de stikstofuitstoot. Daarnaast wordt de vergunningverlening in dit voorstel makkelijker gemaakt.

Volgens Minister van der Wal voldoet het plan niet aan de Europese regels. Ze is het wel eens met de stelling dat naar de algehele staat van de natuur moet worden gekeken, maar feit is dat de stikstofuitstoot daar wel een belangrijke rol in speelt. Er wordt al gekeken naar mogelijke alternatieven voor de kritische depositowaarde. Als die er zijn, verwacht de minister binnen een jaar met nieuwe besluitvorming te komen.

Ook het verhogen van de drempelwaarde is niet mogelijk, volgens de minister. Zij ziet hiervoor geen ruimte en vindt in het voorgestelde stikstofplan ook geen maatregelen om extra ruimte te creëren.

Het blijft nog spannend! De agri-notaris houdt de ontwikkelingen voor u in de gaten.

Avatar foto

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk. Bestuurslid VASN.