Vier kamerbrieven heeft het opgeleverd: twee over stikstof, één over water en bodem en de laatste over het perspectief voor de blijvers.
Het kabinet gaat volgens RTL Nieuws de regie nemen in het uitkopen van de boeren. Met ruimhartige regelingen wordt geprobeerd om de boeren te verleiden, maar als dat onvoldoende blijkt te zijn, dan gaat het kabinet alsnog “met pijn in het hart” onteigenen. De piekbelasters worden benaderd met de vraag of ze willen stoppen, verplaatsen of drastisch innoveren. Het zijn niet alleen maatregelen voor de landbouw, maar ook voor de industrie. En zoals al eerder aangekondigd gaat de landbouw er in ons land heel anders uitzien, daarvoor moet er een landbouwakkoord komen.
De bedrijven krijgen een deadline van een jaar. Met de opkoop kan de natuur herstellen, worden de PAS-melders gelegaliseerd en ontstaat er weer “stikstofruimte” voor de bouw van wegen en woningen, aldus nu.nl.
De reacties op de plannen van het kabinet zijn divers. Het is nog onduidelijk hoe de opkoopregeling eruit gaat zien, waardoor er nog onzekerheid blijft voor de boeren. Ook de gedwongen onteigening is nog niet van de baan, de plannen bieden nog steeds te weinig duidelijkheid, volgens Agractie-voorman Bart Kemp in Op 1.
LTO is teleurgesteld in nieuwe beperkingen, zo blijkt uit dit artikel in Nieuwe Oogst. Er is geen herstel van vertrouwen en het ontbreekt aan beleid om boeren die verder willen, daarbij te ondersteunen. Als het kabinet echt haast zou hebben, dan hadden er nu al kant-en-klare opkoopregelingen moeten liggen. De aangekondigde regeling wordt waarschijnlijk pas in april volgend jaar opengesteld. Bovendien is het schermen met onteigening ook zinloos, volgens LTO.
Er is ongelofelijk veel zorg over het perspectief voor blijvende boeren, dat zijn de woorden van LTO-voorzitter Sjaak van der Tak, maar dat blijkt ook uit de woorden van Bart Kemp.
Zoals ik al eerder aangaf deze week: er blijft nog te veel onduidelijk, dus blijft ook de onzekerheid nog voor de agrarisch ondernemer. En dat is in de gesprekken van de dag met de boer te merken. Zo jammer dat er nog zoveel onzeker blijft voor de boeren.