Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Stop vernietiging van goede landbouwgrond

In Nieuwe Oogst verscheen een opiniestuk van Leo Onderwater, architect en stedenbouwkundige. Hij schrijft dat het de morele plicht van Nederland ten opzichte van de droge en onvruchtbare gebieden in de wereld is om een toonaangevende rol te blijven spelen in de voedselproductie. Met name het feit dat vruchtbare landbouwgrond wordt opgeofferd voor woningbouw vindt Onderwater onverstandig en onverantwoord. Hij pleit er voor woningbouw te concentreren op de hoger gelegen zandgronden, bijvoorbeeld in Noord-Limburg, Oost-Brabant en Gelderland en de waardevolle landbouwgrond in bijvoorbeeld de IJsselmeerpolders te behouden voor de landbouw.

Het werk van de agri-notaris bevindt zich ook in dit spanningsveld als landbouwgrond wordt overgedragen ten behoeve van woningbouw. De notaris houdt zich dan bezig juridische en fiscale gevolgen van de overdracht. Dit artikel maakt je ook bewust van de andere consequenties die een dergelijks overdracht kan hebben.

Avatar foto

Janien Zomer

studeerde notarieel recht, strafrecht en privaatrecht in Groningen en rondde in 1998 de notariële beroepsopleiding af. Janien is een allround jurist en volgde beroepsopleidingen tot mediator, estateplanner en agrarisch specialist. Zomer Notariaat biedt studenten van de universiteit of het HBO de mogelijkheid stage te lopen of een afstudeerproject te doen.