Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Streep door bouwvrijstelling: consequenties voor boeren?

U heeft het allemaal vast wel meegekregen: de Raad van State heeft een belangrijke pijler van het stikstofbeleid van de overheid onderuitgehaald, er gaat een streep door de zogeheten bouwvrijstelling: dat de stikstof die bij de bouw van projecten vrijkomt buiten beschouwing kan worden gelaten.

We kunnen het lezen op NOS.nl. Door de uitspraak komt de bouwsector in dezelfde situatie terecht als voor de invoering van de bouwvrijstelling. De ministers Van der Wal en de Jonge reageerden door te zeggen dat de uitspraak laat zien hoe urgent de aanpak van de stikstofproblemen is.

De uitspraak zet ook het debat over het Remkes-advies onder grote druk, zo blijkt uit Nieuwe Oogst.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat deze uitspraak zeker gevolgen zal hebben voor de aanpak van de stikstof en het uitkopen van boeren. Er is behoefte aan veel woningen (De Jonge heeft een ambitie van 900.000 woningen tot en met 2030), maar hoe dan? Toch op de weilanden van de boeren die zullen worden uitgekocht?

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.