Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Teeltrisico’s en maatschappelijke weerstand leiden tot afstoten lelie- en gladiolenteelt

In een reportage punt achter bollenteelt beschrijft Nieuwe Oogst het bedrijf van de gebroeders Bart en Rudolf Arentsen in Aalten. Zij verbouwen eerstejaars plantuien als hoofdgewas en koolzaad voor zaaizaadvermeerdering. Ook worden mais en aardappelen verbouwd ten behoeve van vruchtwisseling.

Hun vader begon zo’n veertig jaar geleden met gladiolenteelt, later volgen meer bolgewassen.
De lelieteelt en gladiolenteelt bleven daarvan over (naast de plantuien en het koolzaad).

Toch besloten de gebroeders recent deze teelt af te stoten. Dit om diverse redenen: geen opvolging, de bollenschuur kon worden verhuurd aan derden, meer teeltrisico’s vanwege weersextremen en ook merken ze weerstand vanuit de maatschappij tegen deze teeltvormen.
Dit laatste onder meer vanwege het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Al met al voldoende argumenten om de teelt van gladiolen en lelies af te stoten; de broers kunnen daardoor een tandje terugnemen en het werk met minder medewerkers rondzetten.

Het artikel sluit af met een uitvoerige beschrijving van de plantuien- en koolzaadteelt zoals deze in de Achterhoek plaatsvindt.

Het artikel maakt nog eens duidelijk dat weersomstandigheden en klimaatveranderingen impact hebben op een agrarisch bedrijf. Dat ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in toenemende mate onder een vergrootglas ligt en al diverse malen tot rechtszaken heeft geleid, heeft bij het bedrijf uit het artike, meegespeeld in hun toekomstplannen.

Avatar foto

Arjan Klein Hazebroek

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Arjan Klein Hazebroek, notarisklerk agrarisch recht (registerklerk Llb)/mediator bij Tap & van Hoff Notarissen te Lochem.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s