Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Tegemoetkoming voor derogatiekosten

In september van dit jaar heeft het Nitraatcomité van de Europese Commissie bepaald dat de derogatie voor Nederland zal worden afgeschaft. Derogatie is een uitzondering op de toegestane stikstof per hectare en aan Nederland was een uitzonderingspositie gegeven om aan de Europese regels te voldoen.

Het beëindigen van de uitzondering heeft financiële consequenties voor de agrarisch ondernemers. Thans heeft een ambtenaar van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gezegd dat er een financiële regeling komt om boeren te ondersteunen, zo blijkt uit dit artikel in Nieuwe Oogst.

Het zal geen compensatie worden voor alle kosten, of een volledige vergoeding. De regeling zal vooral bedoeld zijn om te zorgen dat boeren graslang in stand houden en daarmee de waterkwaliteit verbeteren. Aanvragen kunnen tezijnertijd worden ingediend bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De derogatie zal in stapjes worden beëindigd, voor volgend jaar kan vanaf 15 november a.s. weer een derogatievergunning worden aangevraagd. Uitwerking van de compensatieregeling zal dan ook op een later moment plaatsvinden.

Tja, een doekje voor het bloeden. Proberen om in Brussel nog een verlenging te krijgen, zat er niet in. Het is te hopen dat de agrarisch ondernemers hier wel wat aan zullen hebben, nu de tijden zo onzeker blijven.

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.