Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Trendonderzoek Nieuwe Oogst 2023 – Emigratie

Zo’n twee jaar geleden verscheen in Nieuwe Oogst een artikel over het vertrekken van Nederlandse boeren naar het buitenland. Er leken steeds meer boeren voor emigratie te kiezen.

Dat beeld wordt bevestigd in het Trendonderzoek Nieuwe Oogst 2023. Bijna 20% (19,8%) van de boeren en tuinders denkt aan emigratie, en dat is meer dan vorig jaar (18,7%). Canada blijkt het populairste land, gevolgd door Denemarken, Duitsland en Zweden.

Als reden voor de emigratie wordt vooral de onzekerheid in Nederland genoemd: de steeds veranderende regels, de hoge kosten, belasting. Een boer gaf zelfs aan zich niet gewenst te voelen in Nederland.

Emigratieadviseur Jonathan Wagenvoort ziet dat boeren eigenlijk niet willen vertrekken, maar geen andere mogelijkheid zien. Er worden zeker geen overhaaste beslissingen genomen; ook in het buitenland heb je met regels te maken, en daar is men zich ook wel van bewust. Hij ziet vooral jonge boeren de stap naar het buitenland maken. De iets oudere generatie, vaak met een eigen gezin, kijkt nog even aan wat de Nederlandse overheid doet. De heer Wagenvoort denkt niet dat het emigratiepercentage de komende jaren nog veel verder zal toenemen. Als reden daarvoor noemt hij de relatief grote groep oudere boeren, die de komende jaren eerder zullen stoppen dan emigreren.

Overweegt u emigratie naar het buitenland? Vraag ook uw agri-notaris om advies.

Avatar foto

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk.