Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Uitspraak over de 25-kilometergrens

Lang is gewacht op deze uitspraak van de Raad van State: de overheid mag stikstof die verder dan 25 kilometer van de bron neerkomt, bij het verlenen van vergunningen, toch buiten beschouwing blijven laten.

Milieuorganisaties zijn van mening dat die stikstofneerslag verder dan 25 kilometer van de bron ook mee moet tellen, aldus NOS.nl De overheid moet maatregelen nemen om verslechtering van de natuur tegen te gaan. De rekengrens van 25 kilometer was door het vorige kabinet ingevoerd en daar werd bij bouwprojecten rekening mee gehouden, zoals bij de aansluiting van de A15 op de A12. Er waren al boerderijen opgekocht, maar de milieuorganisaties waren van mening dat het ook verregaande gevolgen had voor natuur buiten de 25 kilometer grens.

Voor Bouwend Nederland is het een lichtpuntje; er komt geen nieuwe vertraging voor lopende en nieuwe projecten. Dat de rekengrens in stand blijft betekent dat bouwen niet nog een hobbel tegenkomt, nu in november jl. al een streep werd gezet door de zogenoemde bouwvrijstelling.

Nederland hoeft niet verder op slot. Maar voortgang is het nu ook weer niet: gaat het kabinet versnellen of vertragen? Het is er de laatste weken niet duidelijker op geworden!

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en voorzitter Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.