Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Uitstel deadline 2030, maar Van der Wal en Adema kunnen wel door

Woensdag 6 september 2023 vond een extra procedurevergadering van de landbouwcommissie plaats. In deze vergadering beslisten de fracties van de Tweede Kamer welke onderwerpen op de lijst met ‘controversiële onderwerpen’ moesten komen en welke onderwerpen dus door konden. Voor geen enkel onderwerp bleek verwijzing naar de lijst met controversiële onderwerpen (en dus uitstel tot het nieuwe kabinet) nodig.

Dat betekent dat minister Christiane van der Wal en minister Piet Adema door kunnen met de verschillende stikstofregelingen (zoals bijvoorbeeld over innovatie, extensivering en bedrijfsverplaatsing).

Het wetsvoorstel voor het transitiefonds was al door de Tweede Kamer aangenomen, maar moet nog door de Eerste Kamer. Wellicht dat met betrekking tot het transitiefonds nog wel sprake van uitstel zal zijn. Maar er was in november 2022 al budget voor de verschillende regelingen vrijgemaakt, zodat geen invloed op de financiering en uitvoering van de stikstofregelingen wordt verwacht.

Naar verwachting zal er nog geen wetsvoorstel voor de nieuwe stikstofwet worden ingediend. Één van de hekele punten hierin is het aanscherpen van de stikstofdeadline naar 2030. Nieuwe Oogst maakte een rondje langs de vier demissionaire regeringspartijen. VVD noemt 2035 in het verkiezingsprogramma; CDA gaf eerder al aan 2035 aan te willen houden, en ook Christen Unie lijkt geen haast te maken. Tot slot lijkt D66 ook een iets rustigere en gematigdere koers in te zetten als het gaan om de stikstofproblematiek.

We zijn er nog niet, het blijft nog spannend voor de agrarische sector.

Avatar foto

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk. Bestuurslid VASN.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s