Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Verkavelen voor Groei

In Limburg is in het kader van het “Uitvoeringsprogramma Platteland in Ontwikkeling (PIO) Weerterland” een kavelruil opgezet, waarbij 128 hectare grond van eigenaar is gewisseld. Het ruilen van grond had vooral tot doel om situatie van agrarische bedrijven te verbeteren, waarbij gedacht moet worden aan het meer aangesloten krijgen van de kavels, voor efficiëntere bewerking. Lees meer in Terzake, een uitgave van het Kadaster.

Maar niet alleen agrarische bedrijven hebben profijt, ook overheden kunnen bij “Verkavelen voor Groei” aanschuiven. Overheden schuiven aan op basis van gelijkwaardigheid, en kunnen daarbij publieke gebiedsdoelen als wens inbrengen. De provincie heeft als initiatiefnemer belanghebbenden opgeroepen om samen te werken en gezamenlijk plannen te ontwikkelen voor verbeteringen in het landelijke gebied. Soms kost het veel moeite om een proces op gang te krijgen, maar als het eenmaal draait, blijft het in beweging. Boeren, die eerst afwachtend zijn, zien dat er wel degelijk voordeel te behalen valt en stappen vervolgens ook in.

Uit ervaring bij mij in de buurt kan ik beamen dat het proces soms langzaam op gang komt, maar dat het wel werkt. Vrijwilligheid als basis is beter dan opgelegde plannen. En bij kavelruil is het uitgangspunt: iedereen wordt er beter van, de een op een andere manier dan de andere, maar iedereen wordt er beter van. Dat is het mooie van “Verkavelen voor Groei”.

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en voorzitter Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.