Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Vernieuwde fiscale maatregelen voor de glastuinbouw.

In het Belastingplan 2024 is de afbouw voor het zogenaamde verlaagde tuinbouwtarief van vijf naar tien jaar verlengd. Aanvankelijk zou deze termijnverlenging worden bekostigd door een hogere CO2-heffing en een kleinere “wkk-inputvrijstelling”. De hogere CO2-heffing is nu geschrapt en de tarieven worden het komende jaar nader bestudeerd. Dat kan tot bijstelling van de tarieven leiden.

In een interview met Nieuwe Oogst fiscale maatregelen glastuinbouw 2024 laat Adri Bom-Lemstra, voorzitter van brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland, weten dat de sector blij is met deze aanpassingen in de fiscale wetgeving. De uitbreiding met vijf jaar geeft meer tijd om te werken aan de gewenste energietransitie.

Het liefst ziet Glastuinbouw Nederland overigens een vlakke heffing binnen de tuinbouw; dat is in haar ogen een rechtvaardiger systeem. Omdat de kosten hoe dan ook omhoog gaan moet wél goed opgelet worden dat de tuinbouw in Nederland zichzelf niet uit de markt gaat prijzen.

Het veelvuldige overleg over de fiscale maatregelen heeft de banden van Glastuinbouw Nederland met de verschillende ministeries versterkt. Men weet elkaar beter te vinden. Dat is positief.

Alle sectoren willen hun steentje bijdragen aan de gewenste energietransitie; ook de glastuinbouw. Daarvoor wordt van overheidswege aan verschillende knoppen gedraaid, ook aan fiscale. Het is telkens passen, meten en monitoren: wat dan aan de ene kant positief blijkt uit te pakken, kan aan de andere kant voor de producent kostenverhogend werken. Het is goed om als sector voortdurend over maatregelen in overleg te blijven met de wetgever.

Avatar foto

Arjan Klein Hazebroek

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Arjan Klein Hazebroek, notarisklerk agrarisch recht (registerklerk Llb)/mediator bij Tap & van Hoff Notarissen te Lochem.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s