Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Wanneer komt de goede lijst van piekbelasters?

Het lukt het RIVM nog niet om een goede lijst op te stellen met de grootste stikstofuitstoters.

Opnieuw is er een rekenfout gemaakt, zo blijkt uit dit artikel bij RTL Nieuws waardoor er onterecht bedrijven op de lijst staan die mogelijk niet zoveel stikstof uitstoten als het RIVM beweert. Het gaat daarbij vooral om varkens- en kippenhouders.

Ook in het AD is een artikel opgenomen. In april ging het ook al mis met de lijst. Toen zijn er boeren op de lijst gezet, die juist verbeteringen hadden doorgevoerd om uitstoot tegen te gaan. De minister van Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal reageert onthutst. Zij vindt dat ze als minister moet kunnen vertrouwen op de informatie van het RIVM. Dat vertrouwen bleek weer onterecht. Ook Tweede Kamerleden reageren teleurgesteld.

Het is nog niet bekend wat de gevolgen willen zijn. Het vertrouwen van de agrarisch ondernemers in het RIVM is al niet groot en zal hierdoor alleen nog maar meer afnemen. Niet voor niets vraagt de agrarische sector wel eens om hermetingen. Dit zal er niet toe bijdragen dat er snel vertrouwen zal zijn in een volgende lijst.

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.