Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Wederzijds vertrouwen bij overname

Als je in de agrarische sector spreekt over een bedrijfsovername, dan was het vroeger (en ook nu nog wel) vanzelfsprekend dat het boerenbedrijf binnen de familie bleef: vaak van vader op zoon, soms van vader op dochter. Maar steeds vaker is er sprake van: “Boer zoekt Boer” en wordt een opvolger gezocht buiten de familie, simpelweg omdat er binnen de familie geen opvolger te vinden is.

In dit artikel in Nieuwe Oogst wordt beschreven hoe een plantenkweker ervoor koos om zijn bedrijf te verkopen aan een oud-stagiair.

Het gaat om een bedrijf met teelt van vooral vaste planen en siergrassen. De opvolger is opgegroeid in het buitengebied en heeft een agrarische opleiding gevolgd. Na zijn stage bij het bedrijf dat hij nu overneemt, is de opvolger twaalf jaar op een ander bedrijf werkzaam geweest, waarna hij geattendeerd werd op een artikel in de krant waarbij dit bedrijf een opvolger zocht.

Binnen zijn gezin kon de overdragende ondernemer geen opvolger vinden; zijn kinderen hadden er goed over nagedacht, maar wilden het niet. De opvolger is in 2018 toegetreden tot de vennootschap onder firma en mede-eigenaar geworden van het bedrijf. Er zijn vooraf veel gesprekken gevoerd, waarbij een onafhankelijk adviseur was betrokken. In het hele proces, is wederzijds vertrouwen het sleutelwoord. En bij dat vertrouwen hoort ook om regelmatig overlegmomenten in te plannen en duidelijk zijn naar elkaar toe. Geen zaken opkroppen, maar problemen direct uitspreken. Er zijn ook beleidsplannen en toekomstplannen gemaakt, waarbij ook afspraken zijn gemaakt hoe lang de overdragende partij nog mee kan en wil blijven werken.

Het fenomeen om het bedrijf buiten de familie over te dragen komt ook in de melkveehouderij voor. Inmiddels heb ik ook al een aantal van die overdrachten gedaan. Ook bij die overdrachten was er sprake van wederzijds vertrouwen. De overdrager moet het bedrijf los kunnen laten en de overnemer moet respect houden voor de overdragende partij.

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.