Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Weer een evaluatie over de landbouwvrijstelling

Als je het bij verjaardagen bij agrarische families hebt over de landbouwvrijstelling, dan weet iedere agrarische ondernemer wat er wordt bedoeld. Het is evenwel ook al jaren een belangrijk onderwerp op de politieke agenda. Er zijn meerdere onderzoeken naar gedaan en het bleef steeds bij hetzelfde.

Maar op 20 maart 2024 is door onderzoekers van de SEO een rapport aangeboden aan de Tweede Kamer. Nu is de conclusie: “afschaffing is de logische en uitvoerbare beleidsoptie”.

Afschaffing zou de staatskas in 2025 een bedrag van 10 miljoen euro opleveren en dat kan oplopen tot 182 miljoen euro in 2068. Grote bedragen, maar ook een lange periode.

Maar hoe snel zal de afschaffing komen. Een demissionair kabinet zal er geen besluit meer over nemen en dus zal een volgend kabinet daar vervolgstappen in moeten nemen. In de agrarische advieswereld wordt 2027 als een logische afschaffingsjaar genoemd, zo hoor ik ook op bijeenkomsten.

Maar komt er dan ook een goed overgangsrecht? In het verleden is dat altijd wel toegezegd, maar u weet hoe dat kan werken: toezeggingen in het ene kabinet, bieden nog geen garantie in een volgend kabinet. Afwachten maar weer.

U kunt zich voorstellen dat ook dit weer onzekerheid met zich meebrengt voor de agrarisch ondernemer. Die zal altijd de ontwikkelingen in de gaten moeten houden, begeleid door zijn adviseurs, de agrarisch accountant en de agrarisch notaris.

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en voorzitter Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s