Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Weer een nieuwe stoppersregeling?!

Demissionair minister Adema werkt aan een nieuwe “brede” regeling voor boeren die willen stoppen met hun bedrijf. Op korte termijn moet dit bekend worden, zo is te lezen bij NOS.nl.

Het idee is om een koude sanering te voorkomen. Er zijn miljarden euro’s mee gemoeid.

Vorig jaar is er een einde gekomen aan de uitzonderingspositie voor Nederland in het Europese mestbeleid. De derogatie wordt afgebouwd en in 2016 moet Nederland zich aan dezelfde regels houden als de rest van Europa. Daardoor wordt het mestverwerkingsprobleem, dat er nu al is, alleen maar groter, waardoor Adema aangaf met een pakket van maatregelen te komen, waar de “beëindigingsregeling” er één van is. Het gaat om een regeling, die drie of vier keer per jaar wordt opengesteld en waar boeren die willen stoppen vrijwillig op kunnen intekenen. De bedoeling van het hele pakket is dat er minder vee komt en dat daardoor de waterkwaliteit verbetert. Er zijn al meerdere stoppersregelingen geweest, maar deze nieuwe regeling is breder, volgens de minister.

BBB-leider Van der Plas is niet te spreker over het voornemen van de minister. Zij vindt het bizar dat je zit te formeren en dat er dan miljarden uit de kast worden getrokken.

De regeling wordt ook besproken in Nieuwe Oogst. Naast eenzelfde uitleg over de inhoud van de regeling, wordt ook LTO aan het woord gelaten, en de heer Verstraten stel dat het duidelijk is dat er iets moet gebeuren. De reeds eerder aangedragen maatregelen, zijn in Brussel niet goedgekeurd. Hij noemt de regeling positief in die zin dat er gebruik gemaakt wordt van de vergrijzing, dat boeren geholpen worden met stoppen. Minder enthousiast wordt hij van een norm voor grootvee-eenheden. Boeren die boven de norm zitten kunnen dan niet anders dan minder vee houden, omdat grond niet te koop is. Het is de vraag of deze ondernemers het hoofd boven water kunnen houden.

Ik kan me voorstellen dat het veel agrarisch ondernemers begint te duizelen met weer een nieuwe regeling? Moeten ze hier wel gebruik van maken of moeten ze wellicht wachten op een wellicht nog gunstiger regeling in de toekomst?

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en voorzitter Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s