Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Welke zekerheid biedt de overheid?

In Nieuwe Oogst een mooie reportage (zie bijlage) over het melkveebedrijf van de familie Spans in Sint Jansklooster en Zwartsluis.

De algemene ledenvergadering van de VASN was dit voorjaar op de vergaderlocatie van Weidevol in Zwartsluis. De gedreven biologisch melkveehouder Hermen Spans heeft toen ook het podium gekregen. Met zijn beide locaties zit hij op 25 kilometer van Natura-2000 gebied Wieden-Weerribben.

De boekhouder had hem gevraagd of hij interesse had in de uitkoopregeling van de overheid, maar hij wil niet stoppen. Het heeft hem wel aan het denken gezet: het is zo dubbel, zo’n financieel aanbod komt misschien nooit meer voorbij.

Wat hem het meeste dwars zit, is dat de overheid je op je plek weg wilt hebben. Hij heeft hard gewerkt om het bedrijf te ontwikkelen en dan ga je dat niet zomaar afbreken. Wat hem vooral ook bezighoudt is de gedachte achter de aanpak van de overheid, of juist het ontbreken daarvan. Wat is de toekomst dan voor deze gebieden van piekbelasters? Wie gaat het landschap dan onderhouden? Wil je nog wel boeren overhouden als overheid?

Herman Spans werkt samen met Natuurmonumenten en is een biologische boer. Daarvoor mag hij geen kunstmest gebruiken en moet hij aan natuurbeheer doen. De samenwerking met Natuurmonumenten loopt goed en ook deze organisatie wil op die plek graag boeren houden.

Zijn locatie in Overijssel is de eerste locatie in Overijssel waar een Valuta voor Veen-project is goedgekeurd, door een hoger waterpeil vermindert de CO2-uitstoot in de veenweiden

Daarmee laat hij zien dat hij bereid is om mee te denken, maar uiteindelijk moet er een gezonde boterham worden verdiend. Van de overheid komt die niet. De enige zekerheid die de overheid biedt, is volgens hem onzekerheid.

Deze reportage van Nieuwe Oogst geeft aan dat melkveehouders zeker bereid zijn om mee te denken om de CO2-uitstoot te verminderen. Ik heb zijn verhaal in april van dit jaar ook gehoord. Ik ben en blijf ervan overtuigd dat er hele goede dingen gerealiseerd kunnen worden door aan de keukentafel met de agrarisch ondernemers te gaan praten: zij zijn bereid om mee te denken over oplossingen voor de toekomst. Zij willen alleen niet dat de overheid hen van alles oplegt.

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en voorzitter Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.