Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Huwelijksvoorwaarden: inhoud maal bedoeling

Huwelijksvoorwaarden zijn voor de agrarisch ondernemer en zijn of haar partner veelal ingewikkelde materie. Het is ook zeker geen gemakkelijke materie, hetgeen wel blijkt uit het feit dat er regelmatig rechterlijke uitspraken zijn, waarbij uitleg wordt gegeven over de inhoud van de akte, dan wel de bedoeling van partijen.

In onderstaand artikel bespreken schrijvers Joost Verploegen en Maaike Meewis in het Land- en Tuinbouw Bulletin een interessante uitspraak over het inkomensbegrip in huwelijksvoorwaarden. In huwelijksvoorwaarden wordt veelal een omschrijving opgenomen, wat onder het inkomen van de echtgenoten valt; valt winst uit een vennootschap onder het begrip inkomen of niet. In deze zaak wordt uitleg gegeven aan de huwelijksvoorwaarden en het belang van een omlijning/inkadering van het inkomensbegrip.  Bij het doen van een uitspraak wordt veelal de Haviltex-maatstaf gehanteerd, die ook in het artikel is beschreven. De rechter zal – kort gezegd – rekening dienen te houden met alle bijzondere omstandigheden van het gegeven geval.

Voor de agri-notaris is het belangrijk om heel nauwkeurig de bedoeling van partijen te bespreken en uitleg te geven over de mogelijkheden van alle bepalingen van de huwelijksvoorwaarden, zodat ook jaren later nog duidelijk is wat partijen hebben bedoeld.

Avatar foto

Van de redactie

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s