Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Latente stikstofruimte in de verkoop

Er is een run op ongebruikte stikstofruimte door kapitaalkrachtige bedrijven.

Bedrijven kopen deze op bij (oud-)boeren om hun bouwprojecten door te kunnen laten gaan. Ook Rijkswaterstaat en Schiphol doen mee in deze race. Lees ook de bijdrage van collega Ans Post over dit onderwerp.

De overheid heeft geen idee waar en hoeveel er aan ongebruikte stikstofruimte aanwezig is bij (oud-)boeren. Deze stikstofrechten kunnen gebruikt worden voor extern salderen, waardoor uitbreiding van o.a. het wegennet of woningbouw mogelijk wordt. Minister Van der Wal wil dit verbieden en zint – met haar ambtenaren inmiddels al 3 jaar – op maatregelen aldus Boerderij. Probleem is dat zij geen enkel inzicht heeft in wat er latent aanwezig is en het daardoor lastig is te voorkomen.

Opmerkelijk is dat door opkoop van latente stikstofruimte – die soms al jaren niet meer gebruikt wordt maar nog wel aan de ooit verleende vergunning “hangen” – deze opnieuw ingezet wordt, waardoor de stikstofuitstoot per saldo toeneemt. Een averechts effect dus in deze tweestrijd tussen economie en natuurherstel/leefbaarheid.

Avatar foto

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.