Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Na ‘landjepik’ nu ook voorstel tot intrekken vergunningen

Om de stikstofcrisis snel op te lossen, moet de overheid vergunningen intrekken van boeren die veel stikstof uitstoten in de buurt van natuurgebieden.

Dat staat in een advies aan het Ministerie van Landbouw, zo is te lezen in het AD en op NOS.

Volgens de landsadvocaat, die het advies heeft opgesteld, is grote spoed nodig om op sommige plekken huizen of wegen te kunnen bouwen. Vrijwillig uitkopen heeft dan geen zin en het is dan ook onontkoombaar om ook al direct in te zetten op niet-vrijwillige beëindiging van piekbelasters.

Het Ministerie bevestigt het bestaan van het advies en heeft er kennis van genomen. De stappen voor de verdere stikstofaanpak worden in kaart gebracht en die gaan veel breder dan beëindiging, aldus een woordvoerder. Volgens het ministerie gaat het om plannen en worden er door dit demissionaire kabinet geen besluiten genomen.

LTO noemt het intrekken van vergunningen van boeren “schandalig” en wil er alles aan doen om de schending van rechten aan te vechten. Deze on-Nederlandse aanpak is volstrekt onnodig volgens LTO. Boeren-, werkgevers, bouwers- en natuurorganisaties hebben al in mei een breed gedragen oplossing gepresenteerd, zo is te lezen bij LTO. Door een combinatie van brede innovatie, vrijwillig verplaatsen en vrijwillige uitkoop wordt de stikstofreductie van de wettelijk vastgelegde 26% versneld naar 40% in 2030.

Al eerder heb ik bij het artikel ‘Landjepik’ aangegeven dat het voor de agrarisch ondernemers steeds weer een klap is: hoe gemakkelijk wordt er gezegd dat grond kan/zal worden onteigend en vergunningen zullen worden ingetrokken? Hoe zouden andere branches reageren als er onteigend zou worden en vergunningen zouden worden ingetrokken?

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en voorzitter Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s