Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Nieuwe Oogst Trendonderzoek naar bereidheid tot investeren

Een grote meerderheid van de agrarisch ondernemers in Nederland wil dit jaar investeren in hun bedrijf, zo blijkt uit dit artikel van Nieuwe Oogst. Dat is een positief bericht; deze ondernemers willen vooruit en hebben ‘zin in de toekomst’, aldus Marijn Dekkers (Rabobank).

Veel ondernemers willen investeren in bijvoorbeeld een nieuwe stal of gebouwen. Investeringen in grond lijken nu wat lastiger. Er is veel vraag naar grond, maar weinig grond beschikbaar. Ook investeren in energieopwekking (zonne-energie, windenergie) staat voor velen op het verlanglijstje. Aan de ene kant zijn al veel boeren bezig met duurzame energie. Aan de andere kant zien we de energiekosten stijgen.

Volgens Dekkers maken veel ondernemers zich wel zorgen over de toenemende kosten. Investeren in eigen energieopwekking wordt daarmee ook steeds belangrijker. Zo sla je twee vliegen in één klap: verduurzaming van het bedrijf en verbetering van het verdienmodel.

Over het algemeen lukt het de ondernemers wel om hun voorgenomen investeringen te financieren. Blijkens het onderzoek is 76,5% tevreden over de mogelijkheden van financiering. Banken zijn wel kritisch; er wordt goed gekeken naar hoe een bedrijf ervoor staat. Ook bij de banken is er zorg over de agrarische sector, met name over de stikstofkwestie.

In een reactie op het onderzoek van Nieuwe Oogst noemt LTO-voorzitter Van der Tak het een goed teken dat zoveel agrariërs in hun bedrijf willen investeren. Tegelijkertijd herkent hij ook de zorg van agrariërs voor de toekomst van hun bedrijf. Het verbeteren van het verdienmodel van boeren heeft ook zeker de aandacht van LTO-Nederland.

Als agri-notaris herken ik de zorg van veel boeren. Hoe zal de toekomst er uit zien, wat staat ons nog te wachten. Het is goed om te zien dat zo veel boeren ook nog durven investeren in hun bedrijf.

Avatar foto

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk. Bestuurslid VASN.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s