Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Nieuwe Oogst Trendonderzoek naar emigratie

Uit het Nieuwe Oogst Trendonderzoek blijkt dat 1 op de 5 agrarisch ondernemers eraan denkt om te emigreren. Gebrek aan vertrouwen, onzekerheid over een toekomst voor het bedrijf in Nederland, het gevoel niet gewaardeerd te worden, zijn een paar redenen voor emigratie die uit het onderzoek naar voren komen. Boeren willen niet meer als milieu-vervuiler gezien worden; ze wonen en werken liever in een land waar hun werk wel gewaardeerd wordt.

Toch is het volgens Aart Schutte (Schutte agrarisch vastgoed) een slecht plan om ‘te emigreren uit frustratie’. Je moet emigreren omdat je dat graag wilt, omdat je een toekomst ziet in het land van je keuze, niet alleen uit onvrede met het Nederlandse beleid. Schutte verwacht dat het dan ook wel een beetje mee zal vallen met het aantal boeren dat daadwerkelijk de stap naar het buitenland zet.

Overigens moet je je ook niet blind staren op de veranderende regelgeving in Nederland. Dat gebeurt ook in het buitenland.

Waar zo’n 20 jaar geleden Canada en Denemarken heel populair waren, is het in deze landen nu ook niet meer zo gemakkelijk om een bedrijf te starten. Volgens Schutte is het momenteel ‘een stuk relaxter boeren’ in Frankrijk en Noorwegen.

Uw agri-notaris kan de zorgen over de toekomst van uw bedrijf in Nederland niet wegnemen. Maar hij of zij kan wel met u meedenken over mogelijke alternatieven. Stap gerust eens binnen bij uw agri-notaris.

Avatar foto

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk. Bestuurslid VASN.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s