Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Uitgelegd | Dubieuze grondhandel; zorgplicht notaris

De notaris moet de koper altijd rechtstreeks mondeling of schriftelijk informeren over het speculatieve karakter en wijzen op de risico’s; het stukje gekochte grond krijgt misschien wel nooit de voorgespiegelde bouwbestemming en kan daardoor (bijna) waardeloos worden.

De notaris moet hiervan ook verslag maken voor zijn dossier en vastleggen dat de koper – na te zijn geïnformeerd – deze transactie toch wil. Ook dient hij de koper dit schriftelijk te bevestigen. Deze handelwijze moet ook gevolgd worden als de koper niet zelf op kantoor voor de ondertekening van de akte komt.

Als agri-notaris ben ik mij ten zeerste van mijn informatie- en zorgplicht doordrongen en leef ik die zo goed mogelijk na. Dit betekent ook dat de zwakkere partij bij een transactie – waar nodig – extra door de notaris wordt ‘belehrd’. Wel bekruipt mij persoonlijk zo af en toe het gevoel dat de eigen verantwoordelijkheid van een cliënt, in dit geval de koper, geheel op het bordje van de notaris wordt gelegd. De vraag is of dit in alle gevallen terecht is.

Avatar foto

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s