Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Deelnemer aan het woord

Op het kantoor waar ik werk (Mantel & Voors Notarissen en Mediators) hebben al meerdere collega’s en de notarissen zelf de Beroepsopleiding tot agrarisch specialist in het notariaat gedaan. Nu werd mij de kans gegeven om deze opleiding ook te volgen. Mijn eerste reactie was: “maar dat kan ik toch helemaal niet, dat is veel te moeilijk voor mij.” Nu moet u weten dat ik geen jurist ben maar een “gewone” notarieel medewerkster in de registergoedpraktijk (sinds 1998, dat dan weer wel). Het beeld dat ik voor mij zag (mijzelf te midden van notarissen, kandidaat-notarissen en andere juristen buigende over een moeilijk juridisch vraagstuk), stelde mij niet bepaald gerust. Ook bij de gedachte aan een mondeling examen kreeg ik het al Spaans benauwd. Dat had ik voor het laatst 30 jaar geleden gedaan.

Nadat ik er een tijdje over had nagedacht heb ik mij toch, samen met een collega, ingeschreven voor de opleiding. Ik dacht dat ik er altijd wel wat van zou opsteken en ik vind het nou eenmaal wel erg leuk om nieuwe dingen te leren.

Begin 2022, voordat de opleiding begon, kregen we een casus om uit te werken en in te leveren, en in maart begonnen we met de eerste bijeenkomst op locatie. Er zijn 5 bijeenkomsten op de voormalige locatie in Gorinchem geweest van 9.30 uur tot ongeveer 16.30/17.00 uur, en 4 bijeenkomsten online via Teams. Ons groepje bestond uit 7/8 mensen, waaronder notarissen, kandidaat-notarissen en een klerk. Een erg leuke en gezellige groep.

De docenten houden van het vak en dat merk je aan alles. De interactie tussen de docenten en cursisten, aangevuld met veel praktijkvoorbeelden maken de stof ook begrijpelijk voor niet-juristen. Geen vraag was te veel.

De behandelde onderwerpen zijn voor het merendeel gericht op wat je in de (agrarische) praktijk tegen kan komen en tegenkomt, zoals pacht, kavelruil, WVG, de plattelandswoning en meststoffenwet, Natuurschoonwet, WBR, bedrijfsoverdracht, fosfaatrechten etc.

Ook de voor mij moeilijke(re) onderwerpen, dat zijn dan de onderwerpen waar ik geen juridische “basiskennis” van heb, zoals met name de fiscale onderwerpen, werden op een voor mij redelijk begrijpelijke manier uitgelegd, al bleef dat wel lastig. Wat wel heel fijn is dat je je van tevoren al kunt inlezen in de stof door middel van de sheets en artikelen die je voor iedere bijeenkomst krijgt opgestuurd per e-mail.

Al met al is deze opleiding, zeker ook voor de niet-jurist, een hele goede manier om een bredere kennis op te doen in dit vakgebied.

Mirjam van der Stelt

Avatar foto

Van de redactie