Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Familiebedrijf: veel meer dan de onderneming

Op vrijdagmiddag 2 juni jl. presenteerde Wiggele Oosterhoff zijn nieuwe boek “Doorzien, een contextueel handboek voor agrarische familiebedrijven”. Op donderdag 8 juni jl. verzorgde hij over dat onderwerp een webinar voor de VASN “Een contextuele blik op agrarische familiebedrijven”. Ook in Nieuwe Oogst verwoordt Wiggele dat een agrarisch familiebedrijf veel meer is dan slechts een onderneming. Ook de familielijnen en -structuren vervullen daarin een belangrijke rol.

Het handboek ‘Doorzien’ is geschreven voor the next generation van (agrarische) familiebedrijven. Aan de hand van praktijkverhalen, theorie, modellen en opdrachten krijgt de lezer meer zicht op systemen, dimensies en patronen in familiebedrijven. Alles in het teken om betere keuzes voor de toekomst te kunnen maken. In het handboek zijn enkele recensies opgenomen, waaronder ook die van mij, als agrarisch specialist van onze vereniging. Kortom een aanrader voor iedere adviseur, ondernemer of bedrijfsopvolger -vroeg of laat.

Wiggele Oosterhoff is docent-onderzoeker ethiek en ondernemen en programmahoofd ondernemen bij Aeres Hogeschool Dronten. Het boek is o.a. bij Bruna te koop.

Als agrarisch specialist ben ik regelmatig betrokken bij familiezaken en -perikelen in agrarische ondernemingen. Daar zie ik dat het essentieel is om ook de kant van de onbenoemde gevoelens en de uitwerking daarvan voor het gehele gezin te betrekken. Aandacht daarvoor is heel hard nodig. Alleen zo kunnen families bij elkaar op de koffie blijven komen en trots zijn op het agrarisch bedrijf dat wordt voortgezet door de familie. Met de inzichten uit het boek van Wiggele kunnen veel families verder komen in het vrijwel voor iedereen lastige bedrijfsopvolgingstraject van loslaten en verantwoording nemen.

Avatar foto

PKortleverRijm

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s