Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Gastles in bedrijfsovername

Op 3 februari 2023 was het de ‘bedrijfsovername dag’ op Aeres Hogeschool te Dronten. De 3e jaars studenten die eerder in dat studiejaar de opdracht kregen om een bedrijfsovernameplan te maken, bleven die dag thuis en deden werkzaamheden op de boerderij.

De ouders van deze studenten ofwel de potentiële overdragers voor de studenten, waren uitgenodigd op school voor een studiedag hierover. Op deze dag werden de ouders door de betrokken docenten bijgepraat over het doel en de achtergrond van de studieopdracht.

Het andere dagdeel was het aan Gea Bijlsma en Petra Kortlever, als agri-notaris/agrarisch specialist namens de VASN. Welke invloed hebben een maatschapscontract, huwelijksvoorwaarden, testamenten en aanbiedingsverplichtingen/meerwaarde clausule? Wat betekent dit alles in relatie tot een bedrijfsovername? Zowel de juridische/fiscale aspecten als ook de zogeheten ‘zachte kant’ werden belicht. De unanieme wens van deze ouders is om als gezin – ook na de overname – nog steeds familiair en gezellig als gezin te kunnen functioneren met elkaar.

Hartelijk dank Gea en Petra, voor de zeer waardevolle en zeer gewaardeerde studiedag!

Waarschijnlijk zal de impact de studiedag overstijgen: ouders zullen beslist eens naar hun eigen akten gaan kijken. Is de situatie nog altijd actueel? Wat hebben we uiteindelijk geregeld? Wat kan er beter? Ga ik op zoek naar een agri-notaris bij mij in de buurt?

Avatar foto

Van de redactie

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s