De boer bewijst met Weidevol dat landbouw en natuurbeheer goed samen kunnen gaan en elkaar zelfs kunnen versterken. Daarvoor is samenwerking gezocht met Natuurmonumenten. Na de lunchpauze hebben de aanwezige leden in drie groepen, onder leiding van een gids van Natuurmonumenten, een wandeling gemaakt langs de weilanden, waarbij er uitleg is gegeven over de bedrijfsvoering; bij die bedrijfsvoering wordt rekening gehouden met de weidevogels en hun broedtijd.
Op de algemene ledenvergadering werd het afgelopen jaar aan de hand van het jaarverslag en het financieel verslag doorgenomen. Verder werd afscheid genomen van bestuurslid Joost Verploegen die na 18 jaar het stokje overdraagt aan Diana Riemersma, notaris te Balk. In die periode is hij ook voorzitter geweest en heeft hij zich onder andere actief opgesteld in de modellencommissies van de vereniging, heeft hij de studieopdrachten gemaakt en het contact gelegd met Netwerk Notarissen. Het werk voor de modellencommissies en voor de studieopdracht blijft hij nog doen. Joost werd bedankt voor zijn enorme inzet. Uiteraard werd Diana welkom geheten en succes gewenst.
Het thema van de dag was (net als het jaarthema): stikstof, hoe kan het ook anders in deze tijd. Daarbij kwam aan de orde:
- De rol van RVO in de huidige stikstofopgave (gepresenteerd door de heer Gertjan IJzerman en Irene Fiks)
- Stikstof-Fiscaal (gepresenteerd door André Verduijn)
- Stikstof en innovatie in de veehouderij, het bestuursrechtelijk perspectief op Stikstof (gepresenteerd door Marieke Toonders)
- De handel in Stikstofrechten, een praktijkgerichte juridische benadering van de civiele kant van stikstof (gepresenteerd door Nico Bouwman)
Last but not least kwam boer Herman Spans zelf ook nog aan het woord.
Op geheel eigen wijze gaf hij antwoord op de door de leden gestelde vragen. Hij ontkent niet dat er een stikstofprobleem is, maar hij is van mening dat door goede samenwerking tussen de boeren, de natuurorganisaties en de overheid mooie initiatieven kunnen ontstaan, waarmee ook mooie doelen bereikt kunnen worden.
Bij die woorden van deze boer wil ik me graag aansluiten: niet topdown van alles opleggen, maar de oplossingen laten komen vanuit het gebied: samenwerking tussen boeren en natuurorganisaties komen aan de keukentafel tot stand. Dat heb ik niet alleen gehoord op deze mooie – zonovergoten – dag, maar daar heb ik al meer voorbeelden in mijn praktijk van langs zien komen.