Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Terugblik | Kavelruilmiddag 2023

Op een zonovergoten woensdagmiddag 20 september 2023 vond de zevende kavelruilmiddag plaats op vergader- en partyboerderij Champ’Aubert in Driebergen-Rijssenburg.

De kavelruilmiddag is een initiatief van de VASN, waarna ook het kavelbureau van de Provincie Zeeland, het Kadaster en Jeroen Rheinfeld zijn aangeschoven als organisatoren. De middag kan inmiddels op een mooi aantal deelnemers rekenen (dit keer zelfs 85) en wordt ook gezien als een belangrijke netwerkbijeenkomst. Genodigden zijn adviseurs, (beleids-) medewerkers, juristen, rentmeesters, taxateurs, (kandidaat-)notarissen, notarieel medewerkers en andere professionals die geïnteresseerd zijn of betrokken zij bij het instrument kavelruil.

Het thema voor 2023: ‘Kavelruilen in een veranderend landschap’.

Het Nederland Landschap verandert continu, zowel letterlijk als figuurlijk. Nederland heeft veel opgaven, in een relatief klein gebied. Landelijk hebben we het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), dat door de provincies moet worden uitgewerkt in de Provinciale Programma’s Landelijk Gebied (PPLG). In deze programma’s, die de provincies voor 1 juli 2023 gereed moesten hebben, wordt op zoek gegaan naar oplossingen per gebied voor het werken aan natuurherstel, bodemverbetering, klimaatverandering en de kwaliteit van het binnenwater.

De middag werd, zoals gebruikelijk, na het welkomstwoord van de dagvoorzitter, afgetrapt door prof.mr. Jeroen Rheinfeld, die de aanwezigen meenam in de actualiteiten rondom kavelruil en de omgevingswet.

Vervolgens kreeg Stephon van der Hulst, (MT-lid Grondfaciliteit bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) het woord om ons meer te vertellen over de Nationale Grondbank, een grondfaciliteit voor de provincies.

Ook de fiscale aspecten kwamen aan de orde, waarbij André Verduijn ons meenam in de actualiteiten met betrekking tot box 3 en de landbouwvrijstelling.

Ten slotte werd de middag afgesloten door Nic Kerckhaert, kavelruil coördinator van het kavelruilbureau Zeeland, die de deelnemers meenam in zijn energieke ervaringen uit de praktijk: grond is emotie en daar moet je als kavelruilcoördinator rekening mee houden in de gesprekken aan de keukentafel.

Met een drankje en een bitterbal werd de middag weer afgesloten: een belangrijk onderdeel van deze middag: de netwerkborrel, zodat men elkaar ook na deze middag weet te vinden.

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en voorzitter Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s