Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

VASN-reactie op wijziging vrijstelling kavelruil

In een tijd waarin het landelijk gebied geconfronteerd wordt met tal van uitdagingen, blijft kavelruil een essentieel instrument voor het bevorderen van de leefbaarheid en dynamiek in landelijke gemeenschappen. Als VASN willen we de aandacht vestigen op de cruciale rol die kavelruil speelt in het behoud van de structuur en levensvatbaarheid van het landelijk gebied.

Recente wetsvoorstellen tot aanpassing van de voorwaarden voor kavelruilvrijstelling hebben echter geleid tot bezorgdheid. De voorgestelde wijzigingen worden als te ingrijpend en niet doelgericht beschouwd, waardoor de soepele toepassing van het kavelruilinstrument in gevaar komt. Bovendien ontbreekt een gedegen onderbouwing van het vermeende ongewenste gebruik van de kavelruilvrijstelling, wat verdere zorgen oproept over de proportionaliteit van de voorgestelde maatregelen.

Karin Huls heeft, mede dankzij ondersteuning vanuit Hoogenboom Netwerk Notarissen, namens de VASN een aantal concrete aanbevelingen gedaan om het behoud van kavelruil te waarborgen en de praktische toepasbaarheid van de wetgeving te verbeteren. Deze aanbevelingen omvatten onder meer het verminderen van criteria, het behouden van de vrijstelling voor woningen en opstallen in landelijke gebieden, en het invoeren van bezits- en aanhoudingseisen om ongewenst gebruik te voorkomen.

Raadpleeg hier de volledige reactie op het wetsvoorstel.

Avatar foto

Van de redactie

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s