Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Boeren in shock: van datacenter naar kazerne

Vorig jaar is de bouw van een datacenter afgeblazen in de gemeente Zeewolde. Inmiddels heeft de overheid plannen om er een ultramoderne kazerne te bouwen.

Zeven boeren en een paardenhouder die dan moeten verdwijnen hebben een brandbrief geschreven. Vijfhonderd hectare vruchtbare landbouwgrond, rust, ruimte en de recreatiefunctie zou verloren gaan, aldus deze boeren. In Nieuwe Oogst roepen zij op tot protest. De stikstofruimte die door de uitkoop van deze bedrijven vrijkomt, wordt ingezet voor de bouw van de kazerne. In de kazerne zouden zo’n 8.000 defensiemedewerkers gaan werken aldus een tweede artikel in Nieuwe Oogst. In Melkvee vinden we een gebiedskaartje en lezen we dat de door defensie georganiseerde bijeenkomst op 6 december 2022 beladen was en defensie veel antwoorden schuldig moest blijven.

Als agri-notaris vind ik het een bijzondere ontwikkeling dat de mogelijkheden tot opkoop van stikstofruimte in een bepaald gebied, steeds toonaangevender wordt bij realisatie van voorgenomen bouwplannen. Zijn andere (omgevings)factoren nu ineens van ondergeschikt belang?

Avatar foto

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s