Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

De vrouwelijke agrarisch ondernemer komt er aan!

Uit onderzoek van Nieuwe Oogst blijkt dat steeds vaker een vrouw aan het roer staat van een land- of tuinbouwbedrijf. Ook is in de laatste 15 jaar het aantal vrouwelijke studenten op landbouwopleidingen toegenomen.

Steeds vaker wordt een agrarisch bedrijf overgenomen door een boerendochter. U leest hierover in Nieuwe Oogst.

Betekent dit ook gelijke kansen voor man en vrouw in de agrarische sector? De meeste deelnemers aan het onderzoek van Nieuwe Oogst ervaren dit wel zo. Toch geeft een deel van de vrouwen aan dat zij minder economische kansen hebben dan mannen. Ook voelt een deel van de vrouwen zich nog niet altijd serieus genomen.

Hoe komt het dat steeds meer vrouwen ondernemer worden in de agrarische sector? Enerzijds wordt door verdere automatisering en techniek het werk op de boerderij minder zwaar. Daarnaast zijn steeds meer vrouwen hoger opgeleid. Anderzijds is een agrarisch bedrijf vaak ook goed te combineren met het gezinsleven. Vrouwen nemen daardoor gemakkelijker taken in het bedrijf over dan vroeger.

Meer vrouwelijke agrarische ondernemers zien we vooral in de melkveehouderij. In de akkerbouw en varkens- en pluimveehouderij blijft deze ontwikkeling nog wat achter.

Op Nieuweoogst.nl vindt u de komende tijd verschillende interviews en video’s over dit onderwerp. Leuk en inspirerend om te kijken!

Bent u die boerendochter die het bedrijf van haar ouders wil overnemen? Loop eens binnen bij uw agri-notaris voor advies op maat.

Avatar foto

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk. Bestuurslid VASN.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s