Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Val van Kabinet goed voor de boer?

Begin juli is Het Kabinet gevallen. De stofwolken zijn weer wat neergedaald. Tijd om de balans voor de boeren op te maken.

In Nieuwe Oogst en RTV Drenthe kunnen we lezen dat LTO bezorgd is voor de enorme onzekerheid die nu is ontstaan voor de boeren. ‘Boeren willen duidelijkheid en een stip op de horizon en dat komt er nu het komende jaar weer niet’, aldus Sjaak van der Tak van LTO. Bij de verkiezingen verwacht hij dat veel mensen stemmen op partijen die veel waarde hechten aan de Nederlandse landbouw. De komende tijd zal de nadruk daarom liggen op veel overleg met politieke partijen in opmaat naar de verkiezingen op 22 november.

In een item van Omroep Gelderland vindt Wim Brouwer, voorzitter van LTO Gelderse Vallei, het een kwalijke zaak dat de uitkoopregeling piekbelasters nu wel open is, maar de andere regeling inzake innoveren, extensiveren en verplaatsen nog niet. ‘En dit gaat er dus voorlopig ook niet meer van komen’ aldus Brouwer. ‘Bij nader inzien helpt de val van het Kabinet de boeren niet’ aldus een reactie van de Provincie Gelderland.

Rond 12 september besluit de Tweede Kamer welke onderwerpen “controversieel” verklaard, zodat daarover door het demissionaire Kabinet geen besluit meer genomen mag worden. Na het zomerreces wordt besloten welke onderwerpen dat zijn. In Pluimvee wordt de verwachting uitgesproken dat dit zal gelden voor de stikstofproblematiek, maar ook voor ‘de toekomstvisie voor de landbouw’. Minister Adema hoopt dat de overleggen met de boeren wel door kunnen gaan nu er eindelijk weer gepraat wordt. Hij gaf ook aan dat dit pas echt weer kan als duidelijk is wat wel en niet controversieel is in Boerderij. ‘Ook ik heb mij daaraan als minister te houden’, aldus Adema.

Als agri-notaris zie je na een eerste positieve reactie in de landbouw op de val van het Kabinet, dat agrarisch Nederland gaat beseffen dat er het komende jaar weer niets wordt besloten en de boel dus eigenlijk nog langer op slot zit. Hiermee kan niemand vooruit, ook de agrariër niet. Stilstand is achteruitgang. Ook in agrarisch Nederland!

Avatar foto

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s