Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Wat brengt 2024 op het gebied van landbouw?

We zitten inmiddels alweer even in 2024. De dagen worden weer langer en de zon laat zich gelukkig ook weer zien, na een lange periode van veel regen, wind en grijze dagen: het was somberheid troef en overal was het ontzettend nat. In ieder geval zijn de grondwaterstanden weer op peil, dus hebben we weer wat reserve, mocht het voorjaar en/of de zomer droog worden.

De eerste marathonschaatsen van deze winter heeft ook plaatsgevonden in Winterswijk, gelukkig toch nog wat winterse taferelen met koek en zopie! Als de zon daarbij schijnt is dat ook de merken aan het humeur van de mensen: op naar het voorjaar.

Maar wat gaat het op politiek niveau brengen? De Tweede Kamer verkiezingen zijn alweer drie maanden geleden, met PVV als duidelijke winnaar. Vier partijen over rechts: PVV, VVD, NSC en BBB zijn met elkaar in gesprek: allereerst over de rechtsstaat en de Grondwet. Er komt weinig tot niets naar buiten over de inhoud van de gesprekken, zoals ze dat ook hebben afgesproken. De spreidingswet zorgde voor wat rimpels in de vijver, maar verder horen we niets.

Ervan uitgaande dat deze partijen samen een kabinet kunnen gaan vormen (in welke vorm dan ook), is het de vraag wat dit voor de landbouw gaat betekenen? Komt er opnieuw een minister van Stikstof? Hoe wordt er verder gegaan met het Nationaal Plan Landelijk Gebied? Krijgen de Provincies al geld om boeren uit te kopen? Het demissionaire kabinet zal niet veel meer doen.

De hoop van de agrarische sector is gevestigd op het nieuwe kabinet met een betrokken minister van landbouw, die empathie heeft met de sector, maar ook zeker niet de problemen met betrekking tot de staat van de natuur uit de weg zal gaan. Veel agrarisch ondernemers zijn ook goede natuurbeheerders en zijn bereid om mee te denken in oplossingen. Mag ik hopen dat we dit keer iets sneller een nieuw kabinet krijgen dan de laatste keer? Mag ik hopen dat we een betrokken minister van landbouw zullen krijgen met empathie voor de sector?

Avatar foto

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en voorzitter Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s