Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Stikstofbeleid op de schop en rode diesel komt terug

In het nieuwe hoofdlijnenrapport ‘Hoop, lef en trots’ wordt gekozen voor een minder vergaande aanpak van het stikstofprobleem.

De aanpak van de vier formerende partijen PVV, BBB, NSC en VVD verschilt van wat landbouwminister Van der Walle bevochten had. “Boeren, tuinders en vissers moeten een goede boterham kunnen verdienen, want ze zijn belangrijk voor de voedselvoorziening en behoren bij de Nederlandse cultuur.”

Geen gedwongen krimp van de veestapel, maar wel instandhouding van belangrijke natuurgebieden met behulp van boeren, dat wordt het beleid als het aan de komende regering ligt. Een probleem is echter dat een aantal vaste regels uit Brussel eerst gewijzigde moeten worden en de nieuwe landbouwminister zich dus op het voeren van onderhandelingen in Brussel moet gaan voorbereiden.

Ter onderstreping van de nieuwe koers wordt de naam van het ministerie voortaan ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), aldus Nieuwe Oogst.

Als agri-notaris heb ik mixed feelings. Nederland staat al geruime tijd niet (meer) goed bekend in Brussel, terwijl – als ik het goed begrijp – laatstgenoemde nu ineens naar de pijpen van Nederland moet gaan dansen? En de rode diesel komt terug, terwijl ik heb gehoord dat heel veel boeren deze niet meer kunnen gebruiken voor hun machines omdat die inmiddels in het kader van het milieu zijn vervangen voor schonere exemplaren! Is dit om de BBB-kiezers zoet te houden en later te kunnen zeggen “Sorry we kregen het in Europa niet voor elkaar?”

Avatar foto

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.

Aanmelden Agri-update

Je persoonlijke pagina’s